Ditanya Bagaimana Dia Boleh HAFAL Banyak Kitab Agama Lain. Ini Jawapan Dr Zakir Naik Yang Ramai TAK SANGKA Dengan Jawapan Dari Dr Zakir…

Uncategorized

Semua sedia maklum kehebatan yang dianugerah Allah kepada Dr Zakir Naik sehingga dapat menghafal selain Al Quran dan kitab muktabar Islam, beliau juga banyak menghafal kitab-kitab agama lain seperti Injil dan Veda. Persoalannya apa rahsianya ? Ini jawapannya yang buat ramai tak sangka. Subhanallah.

RAHSIA HAFALAN DR ZAKIR NAIK

Bagaimana cara Dr Zakir Naik menghafal kitab-kitab agama lain sehingga sangat lancar memetik ayat dalam kitab Bible, Veda, dan sebagainya? Seorang non-muslim memberanikan diri bertanya kepada Dr Zakir Naik, apakah ada rahsia dalam Al Quran untuk menguatkan hafalan seperti itu?

Rupanya, bukan hanya wanita itu sahaja yang bertanya tentang hafalan kepada Dr Zakir Naik. Ramai juga yang bertanya soalan tersebut. Mereka takjub dengan hafalan Dr Zakir Naik yang dianggap seperti memiliki “chip komputer” di kepala.

Berikut ini jawaban Dr Zakir Naik atas pertanyaan wanita bernama Wandena itu:

Saudari ini bertanya bahAwa hafalanku sangat fenomenal dan ini adalah pemberian Allah Subhanahu wa Ta’ala. Apakah ada ayat Al Qur’an yang membicarakan tentang hafalan? Selama ini orang-orang bertanya padaku, apakah rahsianya?

Apakah engkau memiliki chip komputer? Apa rahsianya? Rahsianya ada di dalam Al Quran. Dalam pengajaran program dakwah yang aku ajarkan pada murid-muridku, aku sebutkan ada tiga hal yang harus diperhatikan.

3 RAHSIA DALAM AL QURAN

Yang pertama, disebutkan dalam Quran surah Ali Imran ayat 160 bahwasanya “Jika Allah menolong kamu, maka tidak ada orang yang boleh mengalahkanmu. Jika Allah membiarkanmu, maka siapakah gerangan yang dapat menolong kamu selain dari Allah. Karena itu hendaklah kepada Allah sahaja orang-orang mukmin bertawakal.” Jadi yang pertama, bertawakal kepada Allah.

Yang kedua, disebutkan dalam Surat Al Ankabut ayat 69. “Jika kamu berjihad untuk (mencari keredhaan) Allah, Allah akan benar-benar menunjukkan kepadamu jalanNya.” Jadi yang kedua adalah kerja keras.

Dan yang ketiga, Allah berfirman dalam surat Al Anbiya ayat 7 dan surat An Nahl ayat 43. “Maka bertanyalah kepada ahli ilmu jika kamu tidak mengetahui.” Yang ketiga bersifat teknikal. Teknik yang kami cuba dalam pengajaran program dakwah kami, orang-orang bertanya padaku, “Zakir, apa tekniknya?”

TEKNIK DAKWAH

Aku katakan ada tiga teknik terpenting dan yang pertama adalah beriman kepada Allah.

Nombor satu adalah beriman kepada Allah.

Dan semua teknik ilmu Anda yang ada di dunia, kamu tahu berapa banyak muridku yang bergelar MBA dengan teknik menghafal segitiga dan house. Aku tidak mengetahui teknik-teknik seperti teknik segitiga dan segala bentuknya. Allah Subhanahu wa Ta’ala penolong terbaik melebihi dari teknik apapun. Bagaimana cara mendapat pertolongan Allah? Iaitu jika kamu berjuang di jalan-Nya. Kamu berjuang di jalan-Nya nescaya kamu mendapat kejayaan (insyaAllah).

Dalam pengajaran kami, aku mengajarkan murid menghafal surat dan ayat ini, bagaimana menyampaikan ceramah dan mengelola soal jawab.

Dan sebelum aku memulakan ceramah, aku selalu membaca doa sebagaimana dalam Surat Thaha ayat 25-28. Yang maksudnya, Ya Tuhanku, lapangkanlah untukku dadaku, dan mudahkanlah untukku urusanku, dan lepaskanlah kekakuan dari lidahku, supaya mereka mengerti perkataanku

Sumber : Salam

loading...
No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized
Pabila Iqram Dinzly Live Video Bersama Elyana, Pecah Perut!

Pabila Iqram Dinzly Live Video Bersama Elyana, Pecah Perut! Kami hanya sekadar share Video ini dari pelbagai sumber website dan laman-laman sosial yang sedang Trending dan Tular. Untuk mengetahui info selanjutnya, sila tonton video ini sehingga ke hujungnya supaya anda mendapat informasi yang lengkap. Terima kasih kerana sudi menonton saluran …

Uncategorized
Disangka Dapat Ikan Yg Besar, Apa Sebenarnya Yg Ditangkap Oleh Nelayan Rusia MENGEJUTKAN !!!

Tengah ribut di lautan. Sekumpulan nelayan seronok bila dapat tangkap muatan ikan yang berat. Tapi bila pukat sampai ke bot je mereka semua terejut bila ternampak “sesuatu” … Allahu. Ada video.   Sekumpulan nelayan Rusia agak gembira pada awalnya apabila mereka berjaya menarik beban berat; mereka beranggapan bahawa mereka berjaya …

Uncategorized
“Terkejut Perangai Lara Alana” – Scha Al Yahya

Pasangan suami isteri selebriti popular Scha Al Yahya dan Awal Ashaari mempunyai seorang anak yang comel iaitu Lara Alana. Lara Alana sememangnya antara kanak-kanak yang paling popular di Malaysia. Laman IG milik Lara Alana telah mencecah 2.9 juta follower. Dalam perkembangan terkininya, Scha Al Yahya dan Awal Ashaari terkejut dengan …